Am parcus si a treia ediție a evenimentului “Focus to Green-Eco-Life”, susținut de AQUA Carpatica, prin care sprijinim mediul ȋnconjurător şi viaţa verde a planetei, sub toate formele.
Fara zapada pe carosabil, dar la temperaturi scazute, ne miscam bine pe 4 roti. Chiar si mai bine de astazi inainte, daca componentele uzate (anvelope, baterii, ulei) au fost inlocuite cu altele noi.
In cadrul intalnirii de astazi, la evenimentul Focus to Green-Eco-Life, sustinut de Aqua Carpatica, cei care au venit cu masina in service au imbinat placutul cu utilul. Au fost informati referitor la impactul pe care il au asupra mediului si la responsabilitatile pe care le avem cu totii in acest sens: sa pastram un mediu curat, prin actiuni si masuri constiente pe care le putem face.
Daca nu te-ai numarat astazi printre cei care au venit la service in zona sectorului 2, Bucuresti, pentru schimbul de ulei, anvelope sau baterii auto, atunci ne dorim sa impartasim si cu tine informatii, care te vor ajuta sa devii un prieten mai bun al mediului.
La “Winter-recycling auto”, evenimentul lunii ianuarie, ne-am cocentrat pe colectarea si reciclarea deseurilor provenite de la mijloacele de transport auto: uleiuri, baterii si anvelope uzate.
Iata ce am aflat:
Bateriile si acumulatorii auto sunt acele baterii sau acumulatori destinaţi să alimenteze sistemele auto.
Sunt folosite pentru pornire, iluminat ori aprindere si pot conţine substanţe toxice precum: mercur, plumb, nichel, cadmiu, litiu care afectează grav sănătatea umană.
Aproximativ 30.000 de tone de baterii uzate sunt plasate anual pe piața Romaniei. Bateria acidă cu plumb nu are impact asupra mediului când este în exploatare, însă bateria uzată are impact negativ dacă nu este dirijată spre o rețea de colectare-valorificare.
Acumulatorii uzaţi sunt consideraţi deşeuri periculoase.
Este interzisă aruncarea acumulatorilor uzaţi!
Orice cumpărător este obligat prin lege de a preda acumulatorul uzat spre colectare şi valorificare la centrele special amenajate.
Este obligatorie returnarea unui acumulator uzat, odată cu achiziţionarea unuia nou.
Reciclarea si valorificarea anvelopelor auto uzate este o solutie pe care toti mai multi soferi o iau in calcul.
Ducand anvelopele uzate la un colector, vor produce un efect pozitiv pe termen lung.
Anvelopa uzata este un material nobil. Contine o serie de substante chimice cu potential energetic, dar si pentru productie, ca sursa de materie prima secundara.
Este un produs chimic stabil. Polueaza doar daca e aprinsa. Insa anvelopele nu se autoaprind si nu se aprind usor, dar odata aprinsa, se sting foarte greu. Indiferent de tipul anvelopelor (vara, iarna), acestea pot fi reciclate si pot fi valorificate.
Există multe moduri în care anvelopele vechi pot fi refolosite, dar utilizarea lor pentru a crea locuri de joacă pentru copii pare a fi de departe una dintre cele mai creative!
Idei de utilizare creativa:
Anvelope uzate folosite pentru realizarea de echipamente in terenurile de joacă;
Anvelope uzate folosite pentru a planta flori în parcuri;
Anvelope uzate folosite ca postament de fixare pentru coşurile de gunoi în parcuri;
Anvelope uzate folosite pe post de băncuțe şi mese prin parcuri.
Generatorii de uleiuri uzate au următoarele obligaţii:
– sa asigure colectarea separată a întregii cantităţi de uleiuri uzate generate
-sa asigure valorificarea întregii cantităţi de uleiuri uzate sau eliminarea acelora care nu mai pot fi valorificate prin mijloace proprii,
– sa livreze uleiurile uzate însoţite de declaraţii pe propria răspundere, operatorilor economici autorizaţi sa desfăşoare activităţi de colectare, valorificare şi/sau de eliminare a uleiurilor uzate;
– sa păstreze evidenta privind uleiul proaspăt consumat, precum şi cantitatea, calitatea, provenienta, localizarea şi înregistrarea stocării şi predării uleiurilor uzate si sa le raporteze semestrial şi la solicitarea expresă a autorităţilor publice teritoriale
Multa lume nu stie ca uleiul de motor poate fi reciclat.
Recomandari pentru cum sa depozitezi uleiul folosit in siguranta:
Pastreaza uleiul de motor intr-un container curat si fara scurgeri, ca un bidon sau o sticla de plastic. Inchide capacul ermetic si pastreaza recipientul intr-un loc racoros, uscat, departe de caldura, lumina soarelui, copii si animale de companie. Uleiul de motor folosit nu poate fi reciclat daca este amestecat cu alte lichide ca antigelul sau lichidul de frana.
Unde sa arunci uleiul si filtrele de ulei folosite
Unde poti duce uleiul de motor folosit si filtrele de ulei ca sa scapi de ele? Multe magazine de piese auto si unele service-uri accepta pentru reciclare uleiul de motor si filtrele de ulei folosite. Nu arunca uleiul de motor si filtrele de ulei impreuna cu gunoiul normal!
Prin această activitate de colectare-valorificare:
– contribuim la protecţia mediului înconjurător; bateriile uzate aruncate poluează solul, apa şi aerul;
– respectăm legislaţia naţională şi cea europeană;
– diminuăm exploatarea resurselor naturale.
Te incurajam ca, alaturi de Aqua Carpatica, sa dai si tu mai departe aceste informatii prietenilor tai …. din trafic!
Evenimentul lunar “Focus to Green-ECO-Life”, ” este organizat de Clubul Media (clubulmedia.ro) și Portalul PR Spiritual TOT CEEA CE ESTE (totceeaceeste.ro).