#Apecurateasumate, proiect sustinut de Aqua Carpatica, ne invita de aceasta data la introspectie. Sa vedem prin ce ape ne scaldam fiecare. Nu apele exteriare, ci emotiile noastre.

Se stie ca de-a lungul timpului s-a facut o mare legatura intre starea emotionala si cea fizica, ca sanatatea emotionala o determina pe cea fizica. In ce fel? Gandurile noastre determina emotiile, iar in functie de natura emotiilor vom trai niste stari care ne vor influenta sanatatea. Cu cat emotiile sunt mai pozitive, mai incarcate de recunostinta, de iubire, de generozitate, acceptare si iertare, cu atat starea noastra emotiionala va fi mai pozitiva.

In cartea “Dezvaluirea spiritului” de Jon Whale, se afla o schema care ne ajuta sa ne identificam nivelul la care ne aflam din punct de vedere emotional. Din aceasta carte poti intelege de ce nu te-ai putut niciodata apropia de anumite persoane, de ce altele  erau antipatice, sau de ce au esuat alte relatii. Relatii de prietenie mai ales.

Cu totii functionam pe anumite “frecvente” si atunci cand suntem prea diferiti este greu sa ne adaptam unii la ceilalti, iar in acel moment are loc ruptura. Adesea prieteniile dureaza atat timp cat ai nevoie sa inveti ceva de la persoana respectiva. Intr-adevar asa este. De ce? Pentru ca o persoana pozitiva cu greu va putea rezista in preajma uneia pesimiste. O persoana conservatoare cu greu va sta langa una excentrica, o persoana ambitioasa nu va accepta delasatorii, lenesii. Pasivii cu greu vor accepta agresivii, curajosii pe cei fricosi – poate doar sa abuzeze de ei. Iar atunci cand lectia a fost invatata, fiecare va merge pe calea sa.

Haideti sa ne identificam emotiile si nivelul unde ne aflam pe scara sanatatii emotionale:

Seninatate, Calm, Toleranta, Stapanire, Incredere Pozitiv +5
Euforie, Armonie, Triumf, Abundenta, Coerenta Pozitiv +4
Bunavoie, Extaz, Entuziasm, Vitalitate, Ambitie Pozitiv +3
Avant, Apreciere, inflacarare, Recunoastere, Devotament Pozitiv +2
Conservatorism, Conservare, Moderatie, Independenta, Discretie Pozitiv +1
Indiferenta, Plictiseala, Letargie, Pasivitate Neutru 0,0
Respingere, Condamnare, Dispret, Critica, Antagonism Negativ -1
Furie, Agresivitate, Delincventa, Razvratire Negativ -2
Manipulare ascunsa, Ostilitate ascunsa, Rea-vointa secreta Negativ -3
Anxietate, Mila, Conformism, Tristete, Frica Negativ -4
Apatie, Descurajare, Suferinta, Nefericire, Dezintegrare Negativ -5

Integrarea celor 11 niveluri de sanatate in viata voastra este o chestiune simpla.

Incercati sa faceti o lista cu oamenii pe care i-ati cunoscut sau pe care ii cunoasteti bine. Pot fi rude, vecini, colegi, politicieni, prim-ministri, presedinti, personaje istorice, personalitati de televiziune si media, reporteri de stiri si comentatori, de fapt ii puteti include pe toti cei pe care ii cunoasteti, vii sau decedati.

De exemplu, multe seriale TV (gen telenovele) prezinta personaje care actioneaza in nivelurile inferioare cronice ale starii emotionale de pe scara, in timp ce scenaristii care scriu comedii, folosesc, adesea, personaje care actioneaza la nivelurile superioare de sanatate emotionala.

Dupa ce ati intocmit lista, comparati comportamentele fiecarei persoane cu cele 11 niveluri de sanatate emotionala, pentru a le determina nivelul emotional cronic sau de lunga durata. (Jon Whale)

Autorul Jon Whale si-a cultivat pacea si iubirea interioara pentru ca mai apoi sa isi dea seama ca nu erau deajuns. In momentul in care incerca sa influenteze alti oameni, cei negativi profitau de el si incercau sa-l aduca la un nivel scazut emotional. Atunci si-a dat seama ca trebuie sa aleaga cu atentie si sa se afle mereu in compania celor care sunt pe aceeasi frecventa cu el.

Ape curate asumate: Introspecţia şi cum identificăm prin ce ape ne scăldăm